Heb jij een “HOBBY” of ben je “ONDERNEMER”?

Als je activiteiten doet waarmee je winst behaalt, spreken we van een bron van inkomsten en ben je mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.

De inkomstenbelasting kent 3 soorten inkomen:

 1. Winst uit onderneming
 2. Loon uit dienstbetrekking
 3. Resultaat uit overige werkzaamheden

De wet stelt bepaalde eisen aan het ondernemerschap zoals:

 • Maak je winst? Zo ja hoeveel? Er is geen sprake van ondernemerschap wanneer je een kleine winst behaalt of structureel verlies lijdt.
 • Hoe zelfstandig is jouw onderneming? Wanneer anderen invloed hebben op hoe jij je onderneming inricht en hoe jij je werkzaamheden uitvoert, ontbreekt de zelfstandigheid en is er meestal geen sprake van een onderneming.
 • Beschik je over kapitaal om te investeren en je onderneming de eerste tijd draaiend te houden?
 • Hoeveel tijd steek jij in je werkzaamheden en levert dit ook rendement op? Steek je veel tijd in je werkzaamheden en levert dit weinig rendement op, dan is er meestal geen sprake van een onderneming. Je moet natuurlijk wel voldoende tijd aan je werkzaamheden besteden om deze rendabel te maken.
 • Wie zijn je opdrachtgevers? Als je meerdere opdrachtgevers hebt, neemt je zelfstandigheid toe.
 • Hoe maak je je onderneming naar buiten bekend? Om ondernemer te zijn moet je jouw onderneming voldoende kenbaar maken, bijv. door reclame, een website, een uithangbord of eigen briefpapier.
 • Loop jij “ondernemersrisico”? Loop je het risico dat klanten niet betalen? Gebruik je jouw goede naam voor de uitoefening van jouw werkzaamheden? Ben je afhankelijk van vraag naar en aanbod van jouw producten of diensten? Beantwoord je deze vragen met “ja”, dan heb je waarschijnlijk een onderneming.
 • Ben jij aansprakelijk voor schulden van jouw onderneming? Als jij aansprakelijk bent voor de schulden uit jouw onderneming, dan ben je mogelijk ondernemer.

Je bent dus géén ondernemer als je aan 1 van deze punten voldoet. Wanneer je op meerdere punten van deze vragen een antwoord kunt geven waaruit blijkt dat je ondernemer bent, kun je ervan uit gaan dat je een onderneming hebt.

Het wordt dan tijd je te gaan verdiepen in het ondernemerschap. Je kunt dit doen door de website www.ikwordzzper.nl uit te pluizen, waar je enorm veel eerste informatie kunt vinden.

Voor vragen, volgende stappen en je financiële/fiscale zaken kun je mij bereiken via info@hetbalanskantoor.nl

Het Balanskantoor.

ontzorg jou op administratief, financieel en fiscaal gebied.

Wij zijn benieuwd naar jou en jouw onderneming, en als jij benieuwd bent naar onze ideeën voor jou, laten we dan samen skypen. In een 20 minuten durend gesprek luisteren wij naar jou en geven wij jou 2 kick start tips voor jouw onderneming