De btw buiten Nederland binnen EU is m.i.v. 1 juli 2021 erg veranderd.

Voor digitale diensten met een omzet boven € 10.000,- wordt de ondernemer verplicht om de btw van het land waar de dienst heen gaat te berekenen.

Maar wat is nu een digitale dienst, en wat niet?

De Belastingdienst zegt hierover;
Digitale diensten zijn diensten die via internet of een digitaal netwerk worden geleverd. Ze zijn grotendeels geautomatiseerd en kunnen niet zonder informatietechnologie worden geleverd.

Dit zijn dus aankopen van digitale producten zoals audio’s – video’s etc.
Ook telecommunicatiediensten vallen hieronder. Telecommunicatiediensten zijn diensten als sms, telefonie, voicemail en toegang tot internet.

Het geven van onderwijs/workshops/sessies op afstand waarbij deelnemers gedurende de cursus interactie kunnen hebben met de docent/facilitator wordt niet als digitale dienst aangemerkt.

Het onderhouden van een website voor een particulier buiten Nederland binnen de EU wordt ook niet aangemerkt als een digitale dienst.

Kortom, wanneer er interactie nodig is tussen verkopen en particulier (vooraf om te bepalen hoe en wat / tijdens de activiteit / of later als update of nabespreking) is het GÉÉN digitale dienst en zal de verkoper de Nederlandse btw berekenen op zijn verkopen.

Veel ondernemers zullen hier erg blij mee zijn, sinds 2 jaar zijn de online diensten enorm gestegen en is de mogelijkheid om internationaal je diensten aan te bieden veel makkelijker geworden.

Belastingdienst, dankjewel.
Nu echt eens “makkelijker kunnen we het niet maken!”

 

Download hier het gratis BTW-schema